Επιχορήγηση ΑΜΚΕ Κέντρο Νέων Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου “Λειτουργία ΚΦΑΑ Αγ. Αθανάσιος”

Επιχορήγηση ΑΜΚΕ Κέντρο Νέων Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου “Λειτουργία ΚΦΑΑ Αγ. Αθανάσιος”

Κωδικός Πράξης/MIS:

6016368

Ειδικός στόχος:

2 – Νόμιμη μετανάστευση και ένταξη

Σχετικοί δείκτες:

O.2.3 Αριθμός συμμετεχόντων που έλαβαν στήριξη

Δικαιούχος/οι:

ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΟ ΝΕΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ

Προϋπολογισμός:

832200 €

Κωδικός Δικαιούχου:

5060509

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

01/08/2024

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/07/2026

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η πράξη αφορά στη λειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων “Άγιος Αθανάσιος” με αριθμό μητρώου 87/17.03.2023 στο Πέραμα Ιωαννίνων, με δυναμικότητα 30 θέσεων για το διάστημα από 01.08.2024 έως 31.07.2025, σύμφωνα με το Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (187634/2023 ΚΥΑ – ΦΕΚ Β’ ) και τις τροποποιήσεις αυτού (τροπ. ΚΥΑ 330659/ 2023 και τροπ. ΚΥΑ 137051/2024).

Το Κέντρο Φιλοξενίας “Άγιος Αθανάσιος” θα λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας.

Εκτός από την στέγαση, στους ασυνόδευτους ανήλικους παρέχονται οι κάτωθι υπηρεσίες:

– Σίτιση (πέντε γεύματα την ημέρα, φρούτα, σνακς κτλ)
– Υπηρεσίες Διερμηνείας
– Υπηρεσίες καθαριότητας και βασικών ειδών υγιεινής
– Ψυχο-κοινωνική υποστήριξη
– Νομική συνδρομή
– Ιατρική υποστήριξη μέσω παραπομπών
– Διανομή χρηματικού βοηθήματος
– Εκπαιδευτικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες (υποστηρικτική διδασκαλία εντός του Κ.Φ.Α.Α. για την εκμάθηση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας, μαθηματικών και πληροφορικής, ομαδικά αθλήματα, ζωγραφική, χειροτεχνία, χορό, ψυχαγωγικές εκδρομές) με στόχο την ενίσχυση της προσωπικότητας των παιδιών και την καλλιέργεια των προσωπικών τους κλίσεων
– Σεμινάρια ευαισθητοποίησης και διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων στην τοπική κοινότητα.

Στόχος της λειτουργίας του Κ.Φ.Α.Α. είναι η δημιουργία και παροχή ενός επαρκούς πλαισίου φιλοξενίας, προστασίας και υποστήριξης, καθώς και η ανάπτυξη δεξιοτήτων αυτονόμησης και ανεξαρτησίας με σκοπό την ένταξη των ανηλίκων στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και την προετοιμασία μετάβασης των ανηλίκων στο «επόμενο βήμα» της ζωής τους.

Η οργάνωση και λειτουργία του Κ.Φ.Α.Α. εναρμονίζεται πλήρως με το Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και διέπεται από τις αρχές της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού των Ηνωμένων Εθνών, όπως κυρώθηκε με τον ν. 2101/1992 (Α’ 192), της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), όπως κυρώθηκε με το ν.δ. 53/1974 (Α’ 256), και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα από τις αρχές:

α) Του βέλτιστου συμφέροντος του κάθε ανηλίκου,
β) της εμπιστευτικότητας και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής,
γ) της συμμετοχής των ανηλίκων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, μέσω της διαβούλευσης και της ελεύθερης έκφρασης της γνώμης τους σχετικά με οποιοδήποτε θέμα τους αφορά,
δ) του σεβασμού της αξιοπρέπειας,
ε) της απαγόρευσης των διακρίσεων, και
στ) της διατήρησης της οικογενειακής ενότητας.

Παραδοτέα πράξης:

Λειτουργία του ΚΦΑΑ “Αγ. Αθανάσιος” δυναμικότητας 30 θέσεων ασυνόδευτων ανηλίκων σε 24ωρη βάση για 7 μέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων γιορτών και αργιών, και παροχή όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών που προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και την Πρόσκληση.

Μετάβαση στο περιεχόμενο