Δημιουργία κεντρικής υποδομής του Εθνικού Συστήματος Εισόδου Εξόδου (EES)

Δημιουργία κεντρικής υποδομής του Εθνικού Συστήματος Εισόδου Εξόδου (EES)

Κωδικός Πράξης/MIS:

6017351

Ειδικός στόχος:

Ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων

Σχετικοί δείκτες:

O.1.10 Αριθμός λειτουργιών ΤΠ που αναπτύχθηκαν/συντηρήθηκαν/αναβαθμίστηκαν

Δικαιούχος/οι:

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Προϋπολογισμός:

2552727 €

Κωδικός Δικαιούχου:

1011801

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

24/03/2022

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/12/2029

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η δράση αφορά στην δημιουργία της κεντρικής υποδομής που θα φιλοξενεί το Εθνικό Σύστημα Εισόδου Εξόδου (ΣΕΕ). Σκοπός της Δράσης είναι η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού για τη λειτουργία του Σ.Ε.Ε. από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές, η προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού καθώς και η παραμετροποίηση και παράδοση σε πλήρη λειτουργία της κεντρικής υποδομής του Εθνικού Σ.Ε.Ε., βάσει της υπ’ αριθ. 74/2022 Σύμβασης. Το σύστημα αυτό θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/2226 (L 327/20-82 από 09/12/2017).

Ειδικότερα, το Σ.Ε.Ε. καταγράφει και εναποθηκεύει ημερομηνία, ώρα και τόπο εισόδου και εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών οι οποίοι διέρχονται από τα εξωτερικά σύνορα των Κ-Μ και υπολογίζει τη διάρκεια της επιτρεπόμενης παραμονής τους, αντικαθιστώντας με αυτό τον τρόπο την υποχρέωση σφράγισης των διαβατηρίων. Στο Σ.Ε.Ε. περιλαμβάνεται αυτοματοποιημένος υπολογιστής ο οποίος λαμβάνει υπόψη τα διαστήματα παραμονής στην επικράτεια των Κ-Μ που χρησιμοποιούν το Σ.Ε.Ε. για να υπολογίζει το συνολικό όριο των 90 ημερών εντός οποιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Στο Σ.Ε.Ε. καταχωρίζονται αλφαριθμητικά δεδομένα, δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων και εικόνας προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα μέσω της υπόψη δράσης θα επιτευχθεί η προμήθεια, εγκατάσταση, παραμετροποίηση και παράδοση σε πλήρη λειτουργία της κεντρικής υποδομής του Εθνικού Σ.Ε.Ε. και της υποδομής που θα δημιουργηθεί στις Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων, για την αντιμετώπιση μη διαθεσιμότητας του Σ.Ε.Ε. Η κεντρική υποδομή του Εθνικού Συστήματος συμπεριλαμβάνει το λογισμικό που θα αναπτυχθεί και θα εξυπηρετήσει τη λειτουργία του Σ.Ε.Ε., τον απαραίτητο δικτυακό εξοπλισμό που θα εγκατασταθεί στην εθνική κεντρική υποδομή, τις απαιτούμενες άδειες χρήσης και εφαρμογή φορητών μέσων (mobile app) που θα χρησιμοποιηθεί από τις Αρχές Συνοριακού ελέγχου. Στην υποδομή που θα δημιουργηθεί στις Υπηρεσίες Ελέγχου Διαβατηρίων για την αντιμετώπιση μη διαθεσιμότητας του Συστήματος Εισόδου Εξόδου περιλαμβάνεται λογισμικό τοπικής αποθήκευσης των απαραίτητων δεδομένων και στη συνέχεια την αποστολή τους στο κεντρικό Σύστημα Εισόδου Εξόδου όταν καταστεί αυτό εφικτό. Ο αριθμός των ταυτόχρονων χρηστών των ανωτέρω λογισμικών θα ανέρχεται περίπου στους δύο χιλιάδες (2.000).

Παραδοτέα πράξης:

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης, θα επιτευχθεί η προμήθεια και εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού για τη λειτουργία του Σ.Ε.Ε. από τις αρμόδιες εθνικές Αρχές, η προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού καθώς και η παραμετροποίηση και παράδοση σε πλήρη λειτουργία της κεντρικής υποδομής του Εθνικού Σ.Ε.Ε.

Πιο συγκεκριμένα, η  Δράση θα έχει τα ακόλουθα παραδοτέα: Την ανάπτυξη της εφαρμογής για σταθερούς Η/Υ και φορητές συσκευές, μέσω της οποίας θα επιτυγχάνεται η καταχώριση στο κεντρικό Σ.Ε.Ε. των δημογραφικών και βιομετρικών δεδομένων των υπηκόων Τρίτων Χωρών τη στιγμή που διασχίζουν τα εθνικά σύνορα. Εκτός της εν λόγω δυνατότητας, η ως άνω εφαρμογή θα καθιστά εφικτή για τις αρμόδιες εθνικές Αρχές την αναζήτηση και επεξεργασία των δεδομένων αυτών καθώς και την προβολή στατιστικών δεδομένων.Την ανάπτυξη της εφαρμογής μέσω της οποίας θα επιτυγχάνεται από τις Αρχές συνοριακού ελέγχου η καταχώριση σε εθνικό επίπεδο, των δημογραφικών και βιομετρικών δεδομένων των υπηκόων τρίτων χωρών που διασχίζουν τα εθνικά σύνορα, όταν η διασύνδεση με το κεντρικό Σ.Ε.Ε. δεν είναι τεχνικά εφικτή. Για το λόγο αυτό, ο Ανάδοχος θα δημιουργήσει εφαρμογή για σταθερούς Η/Υ και φορητές συσκευές οι οποίες θα επιτρέπουν τη λήψη και αποθήκευση σε τοπικό (σταθμό εργασίας) ή σε εθνικό κεντρικό (κύριο/εφεδρικό κέντρο δεδομένων) επίπεδο των στοιχείων του ταξιδιωτικού εγγράφου, της φωτογραφίας και των δακτυλικών αποτυπωμάτων των υπηκόων που υπόκεινται στον Κανονισμοί Σ.Ε.Ε.Την προμήθεια των απαιτούμενων αδειών χρήσης για τα λογισμικά που θα προμηθεύσει ο Ανάδοχος και είναι απαραίτητα για τη δημιουργία του εθνικού Συστήματος Εισόδου – Εξόδου. Την προμήθεια του απαραίτητου δικτυακού εξοπλισμού τον οποίο ο Ανάδοχος θα εγκαταστήσει στο κύριο και εφεδρικό κέντρο δεδομένων του εθνικού Σ.Ε.Ε. προκειμένου να είναι εφικτή η ανταλλαγή δεδομένων με το κεντρικό Σ.Ε.Ε., μέσω κατάλληλου εξοπλισμού διασύνδεσης (NUI) που θα εγκατασταθεί στα κέντρα δεδομένων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο