Δράσεις για την ενίσχυση των δράσεων ενάντια στο Κυβερνοέγκλημα

Δράσεις για την ενίσχυση των δράσεων ενάντια στο Κυβερνοέγκλημα

Κωδικός Πράξης/MIS:

6016646

Ειδικός στόχος:

Ανταλλαγή πληροφοριών

Σχετικοί δείκτες:

O.1.1 - Αριθμός συμμετεχόντων σε δραστηριότητες κατάρτισης, O.1.3 - Αριθμός συστημάτων ΤΠΕ που δημιουργήθηκαν/προσαρμόστηκαν/συντηρήθηκαν, O.1.4 - Αριθμός εξαρτημάτων εξοπλισμού που αγοράστηκαν

Δικαιούχος/οι:

Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών)

Προϋπολογισμός:

2679357 €

Κωδικός Δικαιούχου:

1011809

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

01/10/2024

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/12/2029

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η Υπηρεσία μας, μέσω της αναβάθμισης ή αντικατάστασης του υπάρχοντος εργαστηριακού και άλλου εξοπλισμού, της εκπαίδευσης προσωπικού καθώς και της δημιουργίας κέντρου αριστείας για τη συνεχή εκπαίδευση-κατάρτιση προσωπικού επιβολής του Νόμου, θα καταφέρει να παραμείνει στην κορυφή της τεχνολογίας και της εφαρμοσμένης εγκληματολογίας καθώς και να αποκτήσει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει νέες – εκσυγχρονισμένες μορφές εγκληματικότητας, διατηρώντας έτσι τη βέλτιστη αποτελεσματικότητα στο έργο της. Με την ανανέωση του εξοπλισμού της Δ.Ε.Ε., θα μειωθεί χαρακτηριστικά ο χρόνος διενέργειας των τρεχόντων εργαστηριακών εξετάσεων, θα υπάρξει η δυνατότητα ένταξης νέων αναλυτικότερων
εργαστηριακών εξετάσεων αλλά και θα είναι δυνατή η εξαγωγή μεγαλύτερου αριθμού εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Από τα ανωτέρω, καθίσταται φανερή η συνολική ωφέλεια που θα προκύψει για τις Προανακριτικές, Εισαγγελικές, Ανακριτικές, Δικαστικές Αρχές, Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υπηρεσίες, τις δραστηριότητες των οποίων στηρίζει, επαυξάνει και μεγιστοποιεί ολιστικά η Υπηρεσία μας, είτε πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια της Χώρας μας, είτε πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν την ασφάλεια σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο. Ειδικότερα, η δημιουργία της βάσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων θα συμβάλει στην αναβάθμιση και τη διαλεύκανση τέτοιου είδους υποθέσεων με τη διασύνδεση αυτής με τις αντίστοιχες βάσεις της Ε.Ε. (ICSE, VIC κ.α.). Με βάση λοιπόν τις προαναφερθείσες ανάγκες της Υπηρεσίας μας γενικά, αλλά και βάσει τις διαγωνιστικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν, τα υποέργα της δράσης αναλύονται ως εξής:

1. Ανάπτυξη πανευρωπαϊκά διασυνδεδεμένων συστημάτων εξυπηρετητών και συστήματος αποκρυπτογράφησης (Password cracking rig) με δυνατότητα συνδρομής σε έτερες χώρες της Ε.Ε.
Σε αυτό το υποέργο θα δημιουργηθεί η υποδομή που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του χώρου, τα συστήματα εξυπηρετητών και το σύστημα αποκρυπτογράφησης. Με τα εν λόγω συστήματα θα καταστεί εφικτή η λειτουργία της βάσης δεδομένων σήμανσης υλικού πορνογραφίας ανηλίκων, η αποθήκευση των ευρημάτων των εργαστηριακών πραγματογνωμοσυνών και η ταχύτερη αποκρυπτογράφηση των ψηφιακών πειστηρίων.
2. Εξοπλισμός & λογισμικά εγκληματολογικής εξέτασης των ψηφιακών συσκευών νέων τεχνολογικών οι οποίες διαθέτουν δυνατότητες διασύνδεσης 4G, 5G, υπολογιστικού νέφους & ενσωμάτωση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης με δυνατότητες διασύνδεσης με έτερα Κράτη Μέλη. Σε αυτό το υποέργο θα γίνει προμήθεια εργαστηριακού εξοπλισμού και εγκληματολογικών λογισμικών με τα παρελκόμενα αυτών. Με το νέο εξοπλισμό θα δοθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης εξετάσεων σε ψηφιακά πειστήρια που διαθέτουν τεχνολογίες αιχμής όπως 5G, υπολογιστικό νέφος και υποβοηθούμενη οδήγηση ενώ με τα λογισμικά θα πραγματοποιούνται εξετάσεις ταχύτερα και με ευρήματα που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να αντληθούν και να εξαχθούν.
3. Ίδρυση και λειτουργία ενός πλήρους εξοπλισμένου Κέντρου Αριστείας για το κυβερνοέγκλημα.
Σε αυτό το υποέργο θα δημιουργηθεί η υποδομή που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Αριστείας για το Κυβερνοέγκλημα, δηλαδή θα διαμορφωθεί ο χώρος, θα αγορασθεί και θα εγκατασταθεί ο εξοπλισμός για τη λειτουργία αυτού. Κύρια αποστολή του Κέντρου θα είναι η υλοποίηση ερευνητικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων (όπως για παράδειγμα Incidence Response,
Computer Forensics, Cyber crime awareness), που θα απευθύνονται στο προσωπικό φορέων επιβολής του νόμου καθώς επίσης και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, Ελεγκτικές Αρχές κτλ.).
4. Εκπαίδευση και πιστοποίηση σε θέματα εγκληματολογικής εξέτασης πειστηρίων.
Σε αυτό το υποέργο θα αγορασθούν εκπαιδεύσεις κατ΄ απαίτηση (on Demand), μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, που θα συμβάλουν στη συνεχή εκπαίδευση-κατάρτιση του προσωπικού σε θέματα ψηφιακής εγκληματολογίας, όπως η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών στην εξέταση ψηφιακών πειστηρίων.

Παραδοτέα πράξης:

Υποέργο 1: ικριώματα, εξυπηρετητές εικονικοποίησης και επεξεργασίας δεδομένων, συστήματα αποθήκευσης δεδομένων, σύστημα αντιγράφων ασφαλείας σε μαγνητοταινίες, εξυπηρετητής για τη διαχείριση συστήματος αντιγράφων ασφαλείας σε μαγνητοταινίες, σύστημα εξυπηρετητών ανάκτησης κωδικών ασφαλείας, εγκληματολογικό λογισμικό για εντοπισμό και ανάκτηση κωδικών ασφαλείας, μεταγωγείς δικτύου ικριώματος, τοίχος προστασίας ικριώματος, καλώδια-αντάπτορες δικτύου, άδεια χρήσης εγκληματολογικού λογισμικού ανάλυσης-ταυτοποίησης περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, διαμόρφωση Computer Room.
Υποέργο 2: ολοκληρωμένοι σταθμοί εργασίας εγκληματολογικής εξέτασης, φορτιστές συσκευών USB, σταθμός ασύρματης φόρτισης έξυπνων συσκευών, καμπίνα ταυτόχρονης φόρτισης πολλαπλών συσκευών, βάση ταυτόχρονης φόρτισης έξυπνων συσκευών, σταθμός εργασίας επεξεργασίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων, ασφαλές εγκληματολογικό ερμάριο για αποθήκευση ενεργοποιημένων κινητών συσκευών, εγκληματολογικό ερμάριο για αποθήκευση ενεργοποιημένων κρυπτογραφημένων συσκευών, κλωβοί Faraday εργαστηριακής εγκληματολογικής εξέτασης συσκευών κινητής τηλεφωνίας σε λειτουργία, πολυμηχάνημα σάρωσης – εκτύπωσης, δικτυακός διακομιστής αρχείων, μεταγωγείς δικτύου, θήκες για σκληρούς δίσκους M.2 PCI Express, εργαλεία για service συσκευών κινητής τηλεφωνίας, εξοπλισμός ανάγνωσης ψηφιακών πειστηρίων με αποτροπή εγγραφής και δημιουργία εγκληματολογικών αντιγράφων, άδεια χρήσης εγκληματολογικού λογισμικού εξέτασης έξυπνων συσκευών και νεφοϋπολογιστικών υπηρεσιών, άδεια χρήσης εγκληματολογικού λογισμικού εξέτασης αποθηκευτικών χώρων Η/Υ, άδεια χρήσης εγκληματολογικού λογισμικού ανάλυσης ευρημάτων από υπολογιστές και έξυπνες συσκευές, εξοπλισμός και άδεια χρήσης λογισμικού για προσπέλαση και εξαγωγή δεδομένων έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, άδεια χρήσης λογισμικού ταχείας εξαγωγής δεδομένων έξυπνων συσκευών κινητής τηλεφωνίας, εγκληματολογικός εξοπλισμός εξέτασης έξυπνων ρολογιών, εξοπλισμός και άδεια χρήσης λογισμικού για ανάγνωση δεδομένων οχημάτων, σαρωτής ανάγνωσης πληροφοριών οχημάτων, φορητός εκκινητήρας άλματος συσσωρευτών αυτοκινήτου.
Υποέργο 3: αναμόρφωση αίθουσας Κέντρου Αριστείας, κάμερα τηλεδιάσκεψης για συνεδριακό σύστημα, τραπέζια συμβουλίου εκπαιδευόμενων – εκπαιδευτών, καρέκλες γραφείου, σταθεροί και φορητοί υπολογιστές, φορητές συσκευές ανάγνωσης ψηφιακών πειστηρίων με αποτροπή εγγραφής, πολυμηχάνημα σάρωσης – εκτύπωσης, τηλεόραση SMART,
μεταγωγέας δικτύου, ασύρματος δρομολογητής, αφαιρούμενα αποθηκευτικά μέσα, σκληροί δίσκοι, κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ, εξοπλισμός ανάκτησης δεδομένων από κατεστραμμένες φορητές συσκευές.
Υποέργο 4: κατ’ απαίτηση διαδικτυακή εκπαίδευση (Online on demand) σε θέματα εγκληματολογικής εξέτασης ψηφιακών, σε προχωρημένα θέματα ψηφιακής εγκληματολογικής ανάλυσης του λειτουργικού συστήματος Windows, σε βάσεις δεδομένων και σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο