Επιχορήγηση ΝΠ THE HOME PROJECT ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ για την υλοποίηση του έργου “Λειτουργία ΚΦΑΑ Σωκράτης”

Επιχορήγηση ΝΠ THE HOME PROJECT ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ για την υλοποίηση του έργου “Λειτουργία ΚΦΑΑ Σωκράτης”

Κωδικός Πράξης/MIS:

6001693

Ειδικός στόχος:

Νόμιμη μετανάστευση και ένταξη

Σχετικοί δείκτες:

O.2.3 Αριθμός συμμετεχόντων που έλαβαν στήριξη

Δικαιούχος/οι:

THE HOME PROJECT ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Προϋπολογισμός:

622200

Κωδικός Δικαιούχου:

3050835

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

01/08/2023

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/03/2025

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η πράξη αφορά τη λειτουργία του ΚΦΑΑ Σωκράτης στην Καλλιθέα με αριθμό μητρώου 128/18.05.2023 και δυναμικότητα 20 θέσεων για το χρονικό διάστημα 01.08.2023 – 31.07.2024.
Το ΚΦΑΑ λειτουργεί ως απάντηση στην επιτακτική ανάγκη για στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων που καταφθάνουν στην Ελληνική επικράτεια με ικανότητα φιλοξενίας ανήλικων αγοριών άνω των 12 ετών. Το ΚΦΑΑ λειτουργεί ήδη από τον Φεβρουάριο 2017 με ίδια χρηματοδότηση. Από τον Ιούνιο του 2021 η χρηματοδότηση πέρασε στο EMAS και έπειτα στο Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Το ΚΦΑΑ Σωκράτης έχει δυναμικότητα 20 θέσεων/κλινών, φιλοξενώντας ανήλικους άρρενες ηλικίας 12 ετών και άνω.

Η λειτουργία του ΚΦΑΑ γίνεται, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (Π.Κ.Λ.Α.), βάσει της υπ’ αριθμ. 187634/2023 ΚΥΑ (Β’ 2125) και των μεταβατικών διατάξεων αυτής, καθώς και όσων ορίζονται στην υπ’ αρ. 53346/26.01.2023 εγκύκλιο της (πρώην) Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΑΔΑ 66Θ646ΜΔΨΟ-Ρ4Ο), που επισυνάπτεται στην πρόσκληση υπ’ αρ. πρωτ 294845/08.06.2023 (Κωδ. 019), καθώς και στην ισχύουσα εθνική και κοινοτική νομοθεσία.
Όλες οι διαδικασίες παραπομπής ακολουθούν τις εθνικές διαδικασίες, καθώς και τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη λειτουργία των ΚΦΑΑ. Οι ασυνόδευτοι ανήλικοι παραπέμπονται στο ΚΦΑΑ µέσω μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων που ανήκει στην Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εντολής.
Το ΚΦΑΑ στελεχώνεται από άτομα συγκεκριμένων ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της:

  • Συντονιστής
    • Κοινωνικούς λειτουργούς
    • Ψυχολόγους
    • Εκπαιδευτικούς
    • Νομικός Σύμβουλος/Δικηγόρος
    • Διερμηνέας
    • Νοσηλευτής
    • Μάγειρες
    • Υπεύθυνους Καθημερινής Φροντίδας (φροντιστές)
    • Διοικητικά Υπεύθυνος
    • Άτομο Καθαρισμού

 

Οι υπηρεσίες που παρέχονται στο ΚΦΑΑ, όπως περιγράφονται στον ΕΚΛ του ΚΦΑΑ, πέραν της στέγασης, περιλαμβάνουν:

  • κάλυψη βασικών αναγκών διαβίωσης (σίτιση, υγιεινή και καθαριότητα, ασφάλεια)
    • ψυχοκοινωνική υποστήριξη
    • υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
    • νομική συμβουλευτική/συνδρομή
    • εκπαιδευτικές δραστηριότητες / εκμάθηση ελληνικών, αγγλικών και άλλων μαθημάτων/ενισχυτική διδασκαλία
    • επαγγελματική κατάρτιση
    • διερμηνεία / υπηρεσίες διαμεσολάβησης
    • πρόσβαση και δωρεάν μετακίνηση σε δραστηριότητες εκτός ΚΦΑΑ (πολιτισμικές, αθλητικές, ψυχαγωγικές κοκ)
    • ενίσχυση δεσμών με την τοπική κοινότητα
    • χρηματική ενίσχυση (χαρτζιλίκι/pocket money)
    • ιματισμός και προσωπικά είδη υγιεινής
    • κάλυψη ειδικών αναγκών αποδοχής
    • συνδεσιμότητα – πρόσβαση στο διαδίκτυο

 

Μέσα από τη λειτουργία του ΚΦΑΑ επιχειρείται να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες, οι οποίες προστατεύουν τους ασυνόδευτους ανηλίκους από όλους τους κινδύνους, σε σταθερό και προστατευμένο περιβάλλον και µε βασικό και κύριο σκοπό την ομαλή τους ένταξη στο κοινωνικό και πολιτισμικό συγκείμενο της Ελλάδας και της ΕΕ και την επανασύνδεση µε τις οικογένειές τους όπου αυτό έχει εφαρμογή και αποτελεί την επιλογή και βέλτιστο συμφέρον του κάθε παιδιού. Ο/Η συντονιστής, η επιστημονική ομάδα και το υποστηρικτικό προσωπικό του ΚΦΑΑ, έχει και την ευθύνη της εύρυθμης λειτουργίας του ΚΦΑΑ, την παρακολούθηση και υποστήριξη των αναγκών των φιλοξενούμενων και, ασφαλώς, τη διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών που αφορούν στην παιδική προστασία, την ένταξη ή επανασύνδεση του ασυνόδευτου ανηλίκου µε την οικογένειά του όπου αυτή και αν βρίσκεται, µε βάση το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Ο/Η επιστημονικά υπεύθυνος του ΚΦΑΑ είναι επιφορτισμένος με την εποπτεία και παρακολούθηση του επιστημονικού έργου, τη συνεχή εκπαίδευση αξιολόγηση και παρακολούθηση του επιστημονικού προσωπικού, ενώ αποτελεί το σημείο αναφοράς και λογοδοσίας αυτού.

Παραδοτέα πράξης:

Η πράξη αφορά τη λειτουργία του ΚΦΑΑ Σωκράτης στην Καλλιθέα με αριθμό μητρώου 128/18.05.2023 και δυναμικότητα 20 θέσεων για το χρονικό διάστημα 01.08.2023 – 31.07.2024.

Σκοπός και αναμενόμενα αποτελέσματα:

H The HOME Project είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση που ιδρύθηκε με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα μόνα τους Στα έξι και πλέον χρόνια λειτουργίας μας έχουμε υποστηρίξει περισσότερα από 1050 παιδιά στους 13 ξενώνες μας προσφέροντας ένα ολιστικό πλαίσιο υπηρεσιών παιδικής προστασίας μέσω εξατομικευμένου ψυχοπαιδαγωγικού πλάνου για κάθε παιδί που περιλαμβάνει υπηρεσίες ψυχικής υγείας εκπαίδευσης παιδαγωγική και κοινωνική υποστήριξη στοχεύοντας στην κοινωνική ενσωμάτωση των παιδιών και των εφήβων που φροντίζουμεΤο μοντέλο λειτουργίας στηρίζεται σε τρεις πυλώνεςΔημιουργούμε και λειτουργούμε ξενώνες όπου τα ασυνόδευτα παιδιά λαμβάνουν ένα ολιστικό δίκτυο υπηρεσιών παιδικής προστασίας μέσω εξατομικευμένου ψυχοπαιδαγωγικού πλάνου για κάθε παιδί που περιλαμβάνει υπηρεσίες ψυχικής υγείας εκπαίδευση παιδαγωγική και κοινωνική υποστήριξη στοχεύοντας στην κοινωνική ενσωμάτωσηΤο 50 του προσωπικού μας αποτελείται από πρόσφυγες Ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους να γίνουν θεραπευτές τόσο για τον εαυτό τους όσο και για την κοινότητά τους Υπάρχουν πολλοί άριστα εκπαιδευμένοι επαγγελματίες από την προσφυγική κοινότητα που είναι πρόθυμοι να εργαστούν και να γίνουν πρότυπα για τα παιδιάΠροστεθούμε αξία στην τοπική οικονομία ανακαινίζοντας και ενοικιάζοντας αναξιοποίητα κτίρια στην Αθήνα Οι ξενώνες προορίζονται ως περιβάλλον αποκατάστασης και ενσωμάτωσης ανάπτυξης δεξιοτήτων και απασχόλησης Τα παιδιά που φιλοξενούνται συμμετέχουν στην καθημερινή ζωή της γειτονιάς και επωφελούνται από τις προσπάθειες μας να οικοδομήσουμε μία ενιαία κοινότητα με τα μέλη της τοπικής κοινωνίαςΑπό την πρώτη μέρα της ίδρυσης μας διαπιστώνουμε την ανάγκη εφαρμογής μίας πολιτικής παιδικής προστασίας που θα περιλαμβάνει ένα ολιστικό πλαίσιο υποστήριξης Μόνο με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά θα αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να γίνουν ενεργοί πολίτες είτε στη χώρα μας εφόσον λάβουν προσφυγικό καθεστώς είτε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα σε περίπτωση οικογενειακής επανένωσης

Μετάβαση στο περιεχόμενο