Επιχορήγηση Ν.Π. PRAKSIS – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤA ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για την υλοποίηση του έργου: Λειτουργία Μονάδας Α’ Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για Ασυνόδευτους Ανήλικους 16 ετών και άνω

Επιχορήγηση Ν.Π. PRAKSIS – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤA ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για την υλοποίηση του έργου: Λειτουργία Μονάδας Α’ Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων Ημιαυτόνομης Διαβίωσης για Ασυνόδευτους Ανήλικους 16 ετών και άνω

Κωδικός Πράξης/MIS:

6011312

Ειδικός στόχος:

2 Νόμιμη Μετανάστευση και Ένταξη

Σχετικοί δείκτες:

O.2.3 Αριθμός συμμετεχόντων που έλαβαν στήριξη

Δικαιούχος/οι:

PRAKSIS (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ)

Προϋπολογισμός:

415410 €

Κωδικός Δικαιούχου:

5060351

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

01/06/2024

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/05/2025

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η δράση αφορά στη συνέχιση της λειτουργίας μιας Μονάδας (Μονάδα Α’) πέντε Υφιστάμενων Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων, από τον φορέα PRAKSIS στη μητροπολιτική περιοχή των Αθηνών (Περιφέρεια Αττικής), συνολικής δυναμικότητας είκοσι (20) θέσεων για το διάστημα από 01/06/2024 έως 31/05/2025.Σε κάθε διαμέρισμα δύναται να φιλοξενηθούν έως τέσσερις (4) ασυνόδευτοι ανήλικοι και έως δύο (2) ανήλικοι ανά δωμάτιο. Η μονάδα βρίσκεται εντός του αστικού ιστού, με πρόσβαση σε ΜΜΜ, μονάδες υγείας και εκπαίδευσης.

Βασικός σκοπός της λειτουργίας των εποπτευόμενων διαμερισμάτων είναι η υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων ηλικίας άνω των 16 ετών, σε κατάλληλο πλαίσιο εξατομικευμένης φροντίδας και προστασίας, σύμφωνα με τις ικανότητες και δεξιότητες αυτών και λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές τους ανάγκες. Παρέχονται ασφαλής στέγαση, κάλυψη βασικών αναγκών και υποστηρικτικές υπηρεσίες, με γνώμονα την προστασία και τη σταδιακή αυτονόμησή τους, προκειμένου να επιτευχθεί η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωσή τους και η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 138529/17.3.2023 και το Άρθρο 15 αυτής, πλέον της στέγασης, θα παρέχονται κατ’ ελάχιστον οι ακόλουθες υποστηρικτικές υπηρεσίες: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη και παραπομπή, υπηρεσίες υγείας, διερμηνεία, νομική συμβουλευτική και συνδρομή, εκπαίδευση και προώθηση της ένταξης, επαγγελματική κατάρτιση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ανταπόκριση σε έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά, καθοδήγηση και υποστήριξη στη σίτιση, παροχή οικονομικού βοηθήματος και υποστήριξη στη διαχείριση της οικονομικής ενίσχυσης, παροχή πακέτου υποδοχής, διασφάλιση της ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, εξασφάλιση ειδικών αναγκών υποδοχής, υπηρεσίες συνοδείας και μεταφοράς σε υπηρεσίες, όπου απαιτείται καθώς και συμμετοχές σε πολιτισμικές/ ψυχαγωγικές/ αθλητικές δραστηριότητες και ενίσχυση των δεσμών με την τοπική κοινότητα.

Η εν λόγω Μονάδα Ε.Δ.Η.Δ. υποστηρίζεται από «Ομάδα Υποστήριξης», η οποία θα περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο Συντονιστή, Κοινωνικό Λειτουργό, Υπεύθυνους καθημερινής φροντίδας, δικηγόρο/νομικό σύμβουλο, ψυχολόγο, εκπαιδευτικό και διερμηνέα.

Λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους με ειδικές ανάγκες υποδοχής, εντός εξαμήνου από την απόφαση ένταξης και συγκεκριμένα από την 01/09/2024 το Ε.Δ.Η.Δ.1 θα αντικατασταθεί από άλλο διαμέρισμα που θα είναι πλήρως προσβάσιμο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ), σύμφωνα με τις σύγχρονες αρχές προσβασιμότητας και σχεδιασμού για όλους. Η συνολική δομή και λειτουργία του προγράμματος ακολουθεί τις ελάχιστες προδιαγραφές και πρότυπους κανόνες λειτουργίας εποπτευόμενων διαμερισμάτων για ασυνόδευτους ανήλικους άνω των 16 ετών όπως αυτές αποτυπώνονται στην υπ’ αρ. 138529/17.03.2023 υπουργική απόφαση «Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας Εποπτευόμενων Διαμερισμάτων Ημιαυτόνομης Διαβίωσης Ασυνόδευτων Ανηλίκων» (Β’ 1615), όπως έχει τροποποιηθεί με την υπ’ αρ. 111204/2024. Το πλαίσιο λειτουργίας ορίζεται αναλυτικά στον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας του προγράμματος (έκδοση 7η).

Παραδοτέα πράξης:

Λειτουργία Μονάδας Ε.Δ.Η.Δ. Α’, δυναμικότητας είκοσι (20) Ασυνόδευτων ανηλίκων σε 24ωρη βάση για 7 μέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων γιορτών και αργιών, και παροχή όλων των προβλεπόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο θεσμικό πλαίσιο, την Πρόσκληση και τον συνημμένο σε αυτή οδηγό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο