Επιχορήγηση ΝΠ ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ Α.Μ.Κ.Ε. για την υλοποίηση του Έργου «Λειτουργία ΚΦΑΑ Πύργος στη Λέσβο»

Επιχορήγηση ΝΠ ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ Α.Μ.Κ.Ε. για την υλοποίηση του Έργου «Λειτουργία ΚΦΑΑ Πύργος στη Λέσβο»

Κωδικός Πράξης/MIS:

6016424

Ειδικός στόχος:

2- Νόμιμη Μετανάστευση και Ένταξη

Σχετικοί δείκτες:

O.2.3 Αριθμός συμμετεχόντων που έλαβαν στήριξη

Δικαιούχος/οι:

ΗΛΙΑΚΤΙΔΑ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ

Προϋπολογισμός:

832200 €

Κωδικός Δικαιούχου:

4041110

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

01/08/2024

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/07/2026

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η Πράξη αφορά στη λειτουργία του ΚΦΑΑ «Πύργος» στην Λέσβο με αριθμό μητρώου 142/06.07.2023, από την Ηλιακτίδα ΑΜΚΕ, με δυναμικότητα 30 θέσεων, για την περίοδο από 1 Αυγούστου 2024 μέχρι τις 31 Ιουλίου 2025.

Το Κ.Φ.Α.Α. «Πύργος» λειτουργεί από την 1 Αυγούστου 2023 και στεγάζεται σε τριώροφο κτίριο με σοφίτα, το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης. Οι ωφελούμενοι παραπέμπονται στο Κ.Φ.Α.Α. µέσω της Μονάδας Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών & Θεσμικής Προστασίας, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας και εντολής. Η τοποθεσία, το κτίριο, ο εξωτερικός χώρος του Κ.Φ.Α.Α., ο εξοπλισμός αλλά και η δυναμικότητα έχουν επιλεγεί για να προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές συνθήκες διαβίωσης σε πολύ μικρά παιδιά, κάτω των 12 ετών, προσφέροντάς τους τις κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης κατά το ευαίσθητο αυτό ηλικιακό στάδιο.

Στο πλαίσιο της δράσης θα παρέχονται όλες οι υπηρεσίες που προβλέπονται στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο (ΚΥΑ 187634/2023 όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει). Ειδικότερα, το προσωπικό του Κ.Φ.Α.Α. είναι κατάλληλο, έμπειρο και εκπαιδευμένο για την υποστήριξη των ωφελούμενων. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Κ.Φ.Α.Α. είναι επιγραμματικά: Στέγαση, Σίτιση, Υπηρεσίες υγείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, Ψυχοκοινωνική υποστήριξη, Νομική συνδρομή, Εκπαίδευση, Επαγγελματική κατάρτιση και πρόσβαση στην αγορά εργασίας, Πρόσβαση σε πολιτισμικές/ψυχαγωγικές/αθλητικές δραστηριότητες και ενίσχυση δεσμών με την κοινότητα, Διερμηνεία, Δωρεάν πρόσβαση και μετακίνηση σε υπηρεσίες και δραστηριότητες εκτός του Κ.Φ.Α.Α., Παροχή χρηματικής ενίσχυσης, Παροχή ιματισμού και άλλων μη διατροφικών προϊόντων, Κάλυψη ειδικών αναγκών υποδοχής, Υγιεινή και καθαριότητα, Ασφάλεια, Συνδεσιμότητα – πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το Κ.Φ.Α.Α. «Πύργος» διαθέτει Wi-Fi με σύνδεση στο internet, τηλεόραση και τουλάχιστον τέσσερις υπολογιστές για κοινή χρήση από τους ωφελούμενους. Στο Κέντρο υπάρχει ντουλάπι εξοπλισμένο κατάλληλα με τις απαραίτητες φαρμακευτικές αγωγές των ανηλίκων και τα απαραίτητα για την παροχή πρώτων βοηθειών και υπηρεσιών υγειονομικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Η Δομή είναι εξοπλισμένη με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όπως δύο κουζίνες- φούρνοι, δύο πλυντήρια ρούχων, δύο ψυγεία και καταψύκτη. Η Δομή έχει επαρκή επίπλωση (κρεβάτια, ντουλάπες, γραφεία) για την κάλυψη των αναγκών των Ασυνόδευτων Ανήλικων και τις ιδιαίτερες ανάγκες αυτών. Σε κάθε ωφελούμενο αντιστοιχεί ένα ατομικό ντουλαπάκι με κλειδαριά για την ασφαλή φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων του κάθε ωφελούμενου.

Παραδοτέα πράξης:

Λειτουργία του ΚΦΑΑ Πύργος, δυναμικότητας 30 Ασυνόδευτων ανηλίκων σε 24ωρη βάση για 7 μέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων γιορτών και αργιών, και παροχή όλων των προβλεπόμενων υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο