Ένταξη της Πράξης «Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας μέσω της εξειδικευμένης εκπαίδευσης στελεχών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων» με Κωδικό ΟΠΣ 6000754 στο Πρόγραμμα «Πρόγραμμα Ελλάδας – Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027»

Ένταξη της Πράξης «Ενίσχυση της εθνικής ικανότητας μέσω της εξειδικευμένης εκπαίδευσης στελεχών Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων» με Κωδικό ΟΠΣ 6000754 στο Πρόγραμμα «Πρόγραμμα Ελλάδας – Μέσο Χρηματοδοτικής Στήριξης για τη Διαχείριση των Συνόρων και την Πολιτική Θεωρήσεων του Ταμείου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων 2021-2027»

Κωδικός Πράξης/MIS:

6000754

Ειδικός στόχος:

2- Ευρωπαϊκή ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων

Σχετικοί δείκτες:

O.1.8 Αριθμός συμμετεχόντων που έλαβαν στήριξη
O.1.8.1 εκ των οποίων αριθμός συμμετεχόντων σε δραστηριότητες κατάρτισης

Δικαιούχος/οι:

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ-ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ

Προϋπολογισμός:

999885 €

Κωδικός Δικαιούχου:

1012501

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

09/03/2023

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/12/2029

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Το αντικείμενο της Πράξης αφορά στην εξειδικευμένη εκπαίδευση συνολικά τριάντα ενός (31) στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. [δώδεκα (12) ως χειριστές και δέκα εννέα (19) ως τεχνικοί εναερίων μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.] προκειμένου να επανδρώσουν τα εναέρια μέσα της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην εναέρια επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, η οποία αποτελεί θεμελιώδη Ταμείο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Συνόρων Κωδικός ΟΠΣ: 6000754(Κωδ. Απόφασης: 20177) Σελίδα 3 προτεραιότητα της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων του Φορέα για την περίοδο 2023-2027 και το έργο της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ επικεντρώνεται στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εν λόγω εκπαίδευση θα διασφαλίσει την ύπαρξη ικανού αριθμού χειριστών και τεχνικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την: α) ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέσω της υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των εναέριων μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων, β) την αποτελεσματική ανάπτυξη Συνδέσμων εκ των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που στελεχώνουν την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στα ενωσιακά και ιδιωτικά μισθωμένα από τον Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) εναέρια μέσα που διατίθενται στη χώρα μας, στο πλαίσιο της παρεχόμενης συνδρομής τους στη Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΕΛΛΑΔΑ που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Frontex και συντονίζεται από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και για την ανάπτυξη τους σε επίγειους σταθμούς διακυβέρνησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναπτύσσονται για τον ίδιο σκοπό. Ειδικότερα, η δράση αναμένεται να συμβάλει στα ακόλουθα: – Στην ενίσχυση της εναέριας επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου στα σύνορα και τη βελτίωση της επίγνωσης της εικόνας κατάστασης σε ένα εκτεταμένο θαλάσσιο πεδίο. – Στη συμπλήρωση και τεχνολογική αναβάθμιση των παραδοσιακών τρόπων επιτήρησης με μέσα επιφανείας. – Στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα / Καταλυτική συνδρομή στον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης. – Στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών και κατ’ επέκταση του συνόλου των κατοίκων τόσο της χώρας μας όσο και των υπολοίπων χωρών της Ευρ. Ένωσης. – Στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και στην καταπολέμηση του φαινομένου του λαθρεμπορίου στις διάφορες μορφές του. – Στη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους εμπλεκόμενους φορείς (Frontex, κοινοτικά μέσα από εθνικές αρχές έτερων Κ-Μ).

Παραδοτέα πράξης:

Παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης χειριστών και τεχνικών εναερίων μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., για την επάνδρωση των εναερίων μέσων της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Σκοπός και αναμενόμενα αποτελέσματα:

Tο αντικείμενο της Πράξης αφορά στην εξειδικευμένη εκπαίδευση συνολικά τριάντα ενός (31) στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. [δώδεκα (12) ως χειριστές και δέκα εννέα (19) ως τεχνικοί εναερίων μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.]  προκειμένου να επανδρώσουν τα εναέρια μέσα της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ
Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στην εναέρια επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, η οποία αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων του Φορέα για την περίοδο 2023-2027 και το έργο της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ επικεντρώνεται στην επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας, τα οποία αποτελούν και εξωτερικά θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εν λόγω εκπαίδευση θα διασφαλίσει την ύπαρξη ικανού αριθμού χειριστών και τεχνικών ελικοπτέρων και αεροπλάνων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την:
α) ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των επιχειρήσεων της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μέσω της υψηλού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας των εναέριων μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εναέριας επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων,
β) την αποτελεσματική ανάπτυξη Συνδέσμων εκ των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ που στελεχώνουν την Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. στα ενωσιακά και ιδιωτικά μισθωμένα από τον Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) εναέρια μέσα που διατίθενται στη χώρα μας, στο πλαίσιο της παρεχόμενης συνδρομής τους στη Μικτή Ευρωπαϊκή Επιχείρηση ΕΛΛΑΔΑ που διεξάγεται υπό την αιγίδα του Frontex και συντονίζεται από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και για την ανάπτυξη τους σε επίγειους σταθμούς διακυβέρνησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αναπτύσσονται για τον ίδιο σκοπό.
Ειδικότερα, η δράση αναμένεται να συμβάλει στα ακόλουθα:
– Στην ενίσχυση της εναέριας επιτήρησης του θαλάσσιου χώρου στα σύνορα και τη βελτίωση της επίγνωσης της εικόνας κατάστασης σε ένα εκτεταμένο θαλάσσιο πεδίο.
– Στη συμπλήρωση και τεχνολογική αναβάθμιση των παραδοσιακών τρόπων επιτήρησης με μέσα επιφανείας.
– Στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα / Καταλυτική συνδρομή στον έγκαιρο εντοπισμό και την αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης.
– Στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων των παράκτιων περιοχών και κατ’ επέκταση του συνόλου των κατοίκων τόσο της χώρας μας όσο και των υπολοίπων χωρών της Ευρ. Ένωσης.
– Στον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και στην καταπολέμηση του φαινομένου του λαθρεμπορίου στις διάφορες μορφές του.
– Στη δυνατότητα συνεργασίας με άλλους εμπλεκόμενους φορείς (Frontex, κοινοτικά μέσα από εθνικές αρχές έτερων Κ-Μ).
Μετάβαση στο περιεχόμενο