Ένταξη της Πράξης «Ενίσχυση της ανταλλαγής δεδομένων DNA»

Ένταξη της Πράξης «Ενίσχυση της ανταλλαγής δεδομένων DNA»

Κωδικός Πράξης/MIS:

6016578

Ειδικός στόχος:

1 «Ανταλλαγή Πληροφοριών»

Σχετικοί δείκτες:

O.1.1 - Αριθμός συμμετεχόντων σε δραστηριότητες κατάρτισης,
O.1.1.A - εκ των οποίων, άνδρες,
O.1.1.B - εκ των οποίων, γυναίκες,
O.1.1.C - εκ των οποίων, μη δυαδικά ως προς το φύλο άτομα,
O.1.4 - Αριθμός εξαρτημάτων εξοπλισμού που αγοράστηκαν

Δικαιούχος/οι:

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Προϋπολογισμός:

979000 €

Κωδικός Δικαιούχου:

1011809

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

01/10/2024

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/12/2029

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Για την ανταλλαγή δεδομένων γενετικών τύπων (DNA), ως εθνικό σημείο επαφής έχει οριστεί το Τμήμα Εθνικού Αρχείου Δεδομένων Γενετικών Τύπων (Τ.Ε.Α.Δ.Γ.Τ.), της Υ.Β.Β.Ε.Α./Δ.Ε.Ε., στο οποίο είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί η Εθνική Βάση Δεδομένων DNA, με χρήση του λογισμικού συστήματος CODIS (Combined DNA IndexSystem CODIS). Το CODIS είναι το λογισμικό στο οποίο βασίζεταιτο εθνικό σύστημα καταχώρισης, αποθήκευσης, αναζήτησης και αυτοματοποιημένης ανταλλαγής δεδομένων γενετικών τύπων (προφίλ DNA). Συγκεκριμένα, στο CODIS εισάγονται γενετικοί τύποι, οι οποίοι έχουν προκύψει από την εξέταση συγκριτικών βιολογικών υλικών γνωστών προσώπων (κατ’ εφαρμογή του Άρθρου 201 του Κ.Π.Δ.), καθώς και γενετικοί τύποι αγνώστων ατόμων, οι οποίοι προέκυψαν από εξετάσεις πειστηρίων εγκληματολογικών υποθέσεων, με σκοπό την αναζήτηση πιθανών ταυτίσεων μέσω αυτοματοποιημένων συγκρίσεων με τους λοιπούς γενετικούς τύπους που βρίσκονται ήδη καταχωρισμένοι στο Αρχείο. . Επίσης, εισάγονται γενετικοί τύποι που προορίζονται για την ταυτοποίηση αγνοουμένων ατόμων (διαδικασία διακριτή και διαφορετική από την αντίστοιχη ποινική).

Στο πλαίσιο της λειτουργίας του Εθνικού Αρχείου Δεδομένων Γενετικών Τύπων / Υποδιεύθυνση Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων (Υ.Β.Β.Ε.Α.) και της ανταλλαγής δεδομένων σε εφαρμογή των όσων προβλέπονται στα άρθρα 2 έως και 7 της απόφασης 2008/615/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 23?6?2008, σε συνδυασμό με τα Κεφάλαια 2 και 3 της
απόφασης 2008/616/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 23?6?2008 (Αποφάσεις Prum) κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση τόσο των υπολογιστικών συστημάτων του λογισμικού που χρησιμοποιείται για την οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Αρχείου Δεδομένων DNA(CODIS), όσο και του εξοπλισμού του Εργαστηρίου Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών Ατόμων και η παροχή εκπαιδεύσεων στο προσωπικό της Υ.Β.Β.Ε.Α. Η υλοποίηση της δράσης θα διασφαλίσει περαιτέρω την εύρυθμη, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της Βάσης Δεδομένων DNA, δεδομένου πως με την έναρξη της ανταλλαγής δεδομένων DNA, βάσει των Αποφάσεων Prum, έχει επέλθει κατακόρυφη αύξηση του όγκου των δεδομένων και των απαιτήσεων διαχείρισης αυτής. Επίσης θα καταστήσει δυνατή την συνεχή αναβάθμιση του συστήματος με τις νεότερες εκδόσεις του λογισμικού CODIS και την αξιοποίηση των νέων λειτουργιών που έχουν σχεδιαστεί, καθιστώντας την Βάση Δεδομένων DNA αποδοτικότερη και επαρκέστερη ως προς την δυνατότητα καταχώρισης και αναζήτησης και κατά συνέπεια παροχής πληροφοριών σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, εναρμονίζοντάς την περαιτέρω με τις αντίστοιχες των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Επιπρόσθετα, η ενίσχυση της αυτοματοποίησης των εργαστηριακών διαδικασιών του Εργαστηρίου Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών Ατόμων θα διασφαλίσει την πλήρη ιχνηλασιμότητα του μεγάλου όγκου των εισερχομένων προς εξέταση δειγμάτων και θα μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης των αντίστοιχων αιτημάτων.

Επιπλέον, η συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού της Υπηρεσίας και η συμμετοχή του στις Ομάδες Εργασίας του ENFSI και άλλων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Επιστημονικών Ομάδων Εργασίας έχει ως στόχο την απόκτηση περισσότερων γνώσεων και εμπειρίας στην ανταλλαγή δεδομένων DNA και την διαχείριση/αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, μέσω της επαφής με άλλες χώρες που είναι επίσης λειτουργικές, γεγονός που θα συνεισφέρει στην περαιτέρω βελτίωση της εφαρμογής των Αποφάσεων 2008/615/ΔΕΥ και 2008/616/ΔΕΥ (Αποφάσεις Prum), ενόψει και της επικείμενης διεύρυνσης αυτών (Prum II).

Με βάση λοιπόν τις προαναφερθείσες ανάγκες της Υπηρεσίας μας γενικά, αλλά και βάσει των διαγωνιστικών διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, τα υποέργα της δράσης αναλύονται ως εξής:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Αναβάθμιση εξοπλισμού του Εργαστηρίου Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών Ατόμων – Προμήθεια Γενετικού Αναλυτή
ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Αναβάθμιση εξοπλισμού του Εργαστηρίου Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών Ατόμων – Προμήθεια Ρομποτικών Συστημάτων
ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Εκπαίδευση Δικαστικών Λειτουργών και Αστυνομικού Προσωπικού
ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Σύστημα Αναβαθμισμένων Υπολογιστικών Υποδομών του Λογισμικού CODIS

Παραδοτέα πράξης:

ΥΠΟΕΡΓΟ 1: Αναβάθμιση εξοπλισμού του Εργαστηρίου Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών Ατόμων – Προμήθεια Γενετικού Αναλυτή
1. Ένας (1) Αυτόματος Γενετικός Αναλυτής.

ΥΠΟΕΡΓΟ 2: Αναβάθμιση εξοπλισμού του Εργαστηρίου Ανάλυσης Βιολογικών Υλικών Ατόμων – Προμήθεια Ρομποτικών Συστημάτων.
1. Ένα (1) Αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα προετοιμασίας βιοεργαστηριακών δοκιμών για ηλεκτροφόρηση (CE set-up)
2. Ένα (1) Αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα προετοιμασίας βιοεργαστηριακών δοκιμών για ποσοτικοποίηση και πολλαπλασιασμό (RT-PCR και PCR set-up)
3. Ένα (1) Αυτοματοποιημένο ρομποτικό σύστημα αυτόματης απομόνωσης νουκλεϊκών οξέων

ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Εκπαίδευση Δικαστικών Λειτουργών και Αστυνομικού Προσωπικού
1. Εκπαίδευση στις σύγχρονες τεχνολογίες ανάλυσης DNA, στην διαχείριση βάσεων δεδομένων γενετικών τύπων και την ανταλλαγή δεδομένων DNA, βάσει των αποφάσεων PRUM.
2. Εκπαίδευση των Αρχών επιβολής του νόμου (Δικαστικών Λειτουργών και Προανακριτικών Υπαλλήλων) σε θέματα δικανικής ανάλυσης DNA.

ΥΠΟΕΡΓΟ 4: Σύστημα Αναβαθμισμένων Υπολογιστικών Υποδομών του Λογισμικού CODIS
1. Ένα (1) Σύστημα Λήψης Αντιγράφων Ασφαλείας (TapeBackupDrive)
2. Δύο (2) Εξυπηρετητές (Servers)
3. Οκτώ (8) Κασέτες Λήψης Αντιγράφων Ασφαλείας (TapeBackup)
4. Ένα (1) Σύστημα Αποθήκευσης Εξυπηρετητών (San)
5. Δύο (2) Δικτυακός Mεταγωγέας (Switch)
6. Δέκα (10) Προσωπικοί Η/Υ (Desktops)
7. Δύο (2) Συσκευές Αδιάλειπτης Παροχής Ενέργειας (UPS)
8. Ένα (1) Λογισμικό Βάσης Δεδομένων (συμπεριλαμβάνονται οι απαραίτητες άδειες χρήσης)
9. Ένα (1) Λογισμικό Λήψης Αντιγράφων Ασφαλείας το οποίο συμπεριλαμβάνει:
9α. Εγκατάσταση-Παραμετροποίηση, Τεκμηρίωση

Μετάβαση στο περιεχόμενο