Ενίσχυση επιχειρησιακών δυνατοτήτων Κοινών Κέντρων Επαφής και πραγματοποίηση σχετικών εκπαιδεύσεων για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Ενίσχυση επιχειρησιακών δυνατοτήτων Κοινών Κέντρων Επαφής και πραγματοποίηση σχετικών εκπαιδεύσεων για την ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αρχών επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος

Κωδικός Πράξης/MIS:

6017328

Δικαιούχος/οι:

Κλάδος Ασφάλειας/Α.Ε.Α. (Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας)

Προϋπολογισμός:

300000 €

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

27/02/2025

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/12/2029

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η προτεινόμενη πράξη αποσκοπεί στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Ελληνικής Αστυνομίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου και διασυνοριακού εγκλήματος. Η δράση περιλαμβάνει εκπαιδεύσεις τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό. Σε ό,τι αφορά τις εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, με μέριμνα της Δ.Δ.Α.Σ./Α.Ε.Α., έχει ήδη εκκινήσει η επικοινωνία με κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την οργάνωση study visits. Στο πλαίσιο αυτών, θα εκπαιδευτεί το προσωπικό των κέντρων επαφής και το προσωπικό της Δ.Δ.Α.Σ./Α.Ε.Α. που είναι αρμόδιο για την εποπτεία και διοικητική υποστήριξη των κέντρων αυτών, σε ζητήματα που αφορούν διεθνή αστυνομική συνεργασία, στο πλαίσιο της πρόληψης και καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Οι εν λόγω εκπαιδεύσεις θα πραγματοποιηθούν υπό μορφή study visit σε κοινά κέντρα επαφής ευρωπαϊκών χωρών που θεωρούνται πρότυπα στο αντικείμενο, πράγμα το οποίο θα προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας. Οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκ του σύνεγγυς και διαδραστικά πώς λειτουργούν οι κορυφαίες ευρωπαϊκές δομές και να υιοθετήσουν τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους και διαδικασίες, τις οποίες και θα μεταλαμπαδεύσουν και θα εγχαράξουν στη λειτουργία των Κέντρων της Χώραςμας. Στην δεύτερη περίπτωση, θα εκπαιδευτούν αστυνομικοί ανά την Ελληνική επικράτεια, σε θέματα που αφορούν στην ορθή χρήση των εργαλείων του Οργανισμού της EUROPOL, του SIRENE, της INTERPOL και γενικά της αξιοποίησης των διαύλων επικοινωνίας της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητάς της. Στην εκπαιδευτική διαδικασία θα συμμετάσχει και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, δεδομένου ότι ήδη ορισμένες Υπηρεσίες του διαθέτουν πρόσβαση στους προαναφερθέντες διαύλους επικοινωνίας λόγω της φύσης του έργου και της αποστολής τους. Οι εκπαιδεύσεις θα περιλαμβάνουν τη σωστή χρήση του συνόλου των διαύλων επικοινωνίας, που χρησιμοποιεί η Ελλάδα, σε διεθνές επίπεδο και θα πραγματοποιούνται τόσο μέσω διαδικτύου, από την έδρα της Δ.Δ.Α.Σ./Α.Ε.Α., όσο και με φυσική παρουσία των εκπαιδευτών στις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις.
Επιπλέον, η δράση περιλαμβάνει την προμήθεια εξοπλισμού πληροφορικής, καθώς και την αναβάθμιση του Κοινού Κέντρου Επαφής Προμαχώνα, που λειτουργεί ως πλατφόρμα διασυνοριακής συνεργασίας με τη Βουλγαρία. Η εν λόγω αναβάθμιση περιλαμβάνει και τεχνικές εργασίες για τη βελτίωση της λειτουργικότητας και ασφάλειας των χώρων, ενώ αναπόσπαστο κομμάτι της υλοποίησης αποτελεί η προμήθεια εξοπλισμού γραφείου, ο οποίος κρίνεται απαραίτητος για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου, εξασφαλίζοντας ένα σύγχρονο, εργονομικό και λειτουργικό περιβάλλον εργασίας, που θα ενισχύσει την αποδοτικότητα και την αναβάθμιση της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, θεμελιώνοντας μία νέα εποχή συντονισμού και ανταλλαγής επιχειρησιακής τεχνογνωσίας.
Επιπρόσθετα, αυτή η αναβάθμιση δεν περιορίζεται στη γεωγραφική περιοχή του Προμαχώνα, αλλά προάγει ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό όραμα για τη δημιουργία ενιαίων, ισχυρών δομών ασφαλείας στα σύνορα, αποκτώντας ιδιαίτερη βαρύτητα ενόψει της επικείμενης πλήρους ένταξης της Βουλγαρίας στον χώρο Schengen και της άρσης των χερσαίων διασυνοριακών ελέγχων.
Με την ολοκλήρωση της πράξης, αναμένεται να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, κάτι το οποίο θα επιτρέψει στις κεντρικές Υπηρεσίες να απεμπλακούν από τη διαχείριση πολλαπλών υποθέσεων ανά τη χώρα, εστιάζοντας σε υψηλότερο επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, αναμένεται να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η γνώση του προσωπικού, βελτιώνοντας την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Τα Κέντρα Επαφής θα συμβάλλουν στη γρήγορη εξιχνίαση εγκλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και θα αυξήσουν τη ροή πληροφοριών προς τις κεντρικές Υπηρεσίες, καθιστώντας τη δράση τους πιο αποδοτική.

Σκοπός και αναμενόμενα αποτελέσματα:

Η δράση αποσκοπεί μέσω των εκπαιδεύσεων και των προμηθειών στην επίτευξη ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, καλύπτοντας υφιστάμενες ανάγκες καθώς αναμένεται να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η γνώση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, βελτιώνοντας την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διασυνοριακής εγκληματικότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο