Ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση και επέκταση διαδικασίας επίδειξης φωτογραφιών υπόπτων δραστών σε όλη την Επικράτεια (Modus Operandi)»

Ένταξη της Πράξης «Αναβάθμιση και επέκταση διαδικασίας επίδειξης φωτογραφιών υπόπτων δραστών σε όλη την Επικράτεια (Modus Operandi)»

Κωδικός Πράξης/MIS:

6017374

Δικαιούχος/οι:

Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών/Α.Ε.Α.

Προϋπολογισμός:

1700000 €

Κωδικός Δικαιούχου:

1011809

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

01/10/2024

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/12/2029

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η ανάγκη αναβάθμισης και επέκτασης της διαδικασίας επίδειξης φωτογραφιών υπόπτων δραστών σε όλη την Επικράτεια (Modus Operandi), αποσκοπεί πρωτίστως στην υλοποίηση των διατάξεων του Π.Δ. 342/77 – από το σύνολο των Εγκληματολογικών Υπηρεσιών της χώρας, με σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους και μέσα, εκσυγχρονίζοντας απαρχαιωμένες διαδικασίες, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη (μάρτυρας/θύμα εγκληματικής ενέργειας). Στο Τμήμα Οπτικοακουστικού υλικού, Φωτογραφίας και Μεθοδικοτήτων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, καθώς και σε δεκατέσσερα (14) ακόμα σημεία της Χώρας (Τμήματα Εγκληματολογικών Ερευνών και Γραφεία Εγκληματολογικών Ερευνών, εφεξής Τ.Ε.Ε. και Γ.Ε.Ε., αντίστοιχα), είναι εγκατεστημένο λογισμικό αρχειοθέτησης, αναζήτησης και επίδειξης φωτογραφιών, με το οποίο έμπειρο προσωπικό, προβαίνει σε επιδείξεις φωτογραφιών που είναι καταχωρημένες σε αυτό, σε παθόντες – μάρτυρες εγκληματικών ενεργειών αγνώστων δραστών. Για την υπόλοιπη ελληνική επικράτεια όπου δεν υπάρχει το ανάλογο λογισμικό, η υποχρέωση από πλευράς των κατά τόπους αρμόδιων εγκληματολογικών Υπηρεσιών, της τήρησης της διαδικασίας επίδειξης φωτογραφιών αγνώστων δραστών σε παθόντες/μάρτυρες, πραγματοποιείται με την απαρχαιωμένη τακτική της τήρησης σχετικού λευκώματος/Dossier φωτογραφιών ή οι παθόντες/μάρτυρες χρειάζεται να μεταβούν στα πλησιέστερα σημεία, όπου είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί το λογισμικό.
Η υφιστάμενη κατάσταση, όπως περιγράφεται ανωτέρω, ήτοι: η λειτουργία αυτόνομων (stand alone) τοπικών σταθμών επίδειξης, οι οποίοι λειτουργούν σε ορισμένα μόνο σημεία της Ελληνικής επικράτειας, μη συνδεδεμένοι σε πραγματικό χρόνο μεταξύ τους, προκαλεί σαφέστατες αδυναμίες και κενά σε θέματα ασφαλείας, παρακολούθησης και καταπολέμησης της εγκληματικότητας. Με την υλοποίηση της Δράσης αφενός θα καλυφθούν οι ανωτέρω παθογένειες, αφετέρου, θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, καθότι, πλέον, η Ελληνική Αστυνομία θα παράσχει μέσω σύγχρονης διαδικασίας μία σημαντική υπηρεσία, η οποία θα διασφαλίζει την ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος. Θα καλύπτει δηλαδή την ανάγκη του παθόντα/μάρτυρα να αναγνωρίσει τον δράστη μίας άδικης εναντίον του ενέργειας, μέσω της επίδειξης σχετικών φωτογραφιών σε άμεσο χρονικό διάστημα μετά την τέλεση του εγκλήματος, χωρίς να χρειάζεται να προβεί σε μεγάλες μετακινήσεις, όπως σε αρκετές περιπτώσεις συμβαίνει τώρα. Από τη μελέτη του εγκληματολογικού φαινομένου και την παρατήρηση των υποθέσεων που απασχολούν τις προανακριτικές Αρχές της ΕΛ.ΑΣ., συνάγεται το συμπέρασμα ότι είναι
σημαντικός ο αριθμός των περιπτώσεων, όπου η μοναδική πληροφορία που έχουν οι προανακριτικές και ανακριτικές αρχές είναι η μαρτυρία του παθόντα-μάρτυρα ή η φωτογραφία του δράστη. Συμπερασματικά, κρίνεται απαραίτητη και επιτακτική η αναβάθμιση και επέκταση ενός συστήματος αυτόματης αναζήτησης φωτογραφιών στο σύνολο των Εγκληματολογικών Τμημάτων και Γραφείων πανελλαδικά. Η αυτοματοποίηση διαδικασιών, οι οποίες έως σήμερα πραγματοποιούνται τοπικά και μεμονωμένα, χωρίς διασύνδεση σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των κατά τόπους σταθμών επιδείξεων, καθίσταται επιβεβλημένη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο αρχείο φωτογραφιών και η έρευνα να μην πραγματοποιείται σε κατακερματισμένα ψηφιακά αρχεία ανά σταθμό στην επικράτεια.
Με βάση λοιπόν τις προαναφερθείσες ανάγκες της Υπηρεσίας μας γενικά, αλλά και βάσει των διαγωνιστικών διαδικασιών που θα ακολουθηθούν, τα έργα της Δράσης αναλύονται ως εξής:
• ΥΠΟ – ΕΡΓΟ 1: ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ.
Εφαρμογή αναζήτησης/επίδειξης
Ογδόντα πέντε (85) σταθμούς εργασίας
Δύο (2) εξυπηρετητές επιπέδου εφαρμογών  / Server, μετά απαραίτητου παρελκόμενου εξοπλισμού

• ΥΠΟ – ΕΡΓΟ 2: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε ΚΑΙ ΤΗΣ Υ.Ε.Ε.Β.Ε., το οποίο περολαμβάνει εκπαίδευση είκοσι (20) στελεχών.

Παραδοτέα πράξης:

ΥΠΟ – ΕΡΓΟ 1: ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ/ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, ΜΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ, το οποίο περιλαμβάνει:
Εφαρμογή αναζήτησης / επίδειξης.
Ογδόντα πέντε (85) σταθμούς εργασίας.
Δύο (2) εξυπηρετητές επιπέδου εφαρμογών / Server, μετά απαραίτητου παρελκόμενου εξοπλισμού.

ΥΠΟ – ΕΡΓΟ 2: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΗΣ Δ.Ε.Ε ΚΑΙ ΤΗΣ Υ.Ε.Ε.Β.Ε., το οποίο περιλαμβάνει εκπαίδευση είκοσι (20) στελεχών.

Μετάβαση στο περιεχόμενο