Η δράση αφορά στοχευμένα υπηρεσίες ασφαλείας, αρμόδιες για τη διερεύνηση σοβαρής και οργανωμένης εγκληματικότητας, με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να βελτιωθεί η συλλογή, επεξεργασία, ανάλυση και αξιοποίηση πληροφοριών και πειστηρίων, ενισχύοντας:
Την πρόληψη του εγκλήματος
Την εξιχνίαση υποθέσεων,
Την ενίσχυση της εγκληματολογικής έρευνας,
Τη διαλειτουργικότητα των συστημάτων συλλογής Πληροφοριών,
Παράλληλα έμφαση δίδεται στην εκπαίδευση/μετεκπαίδευση του προσωπικού με στόχο την μεγιστοποίηση των ωφελειών που θα προκύψουν από την υλικοτεχνική ενίσχυση των Υπηρεσιών.
και ειδικότερα περιλαμβάνει επτά υποέργα:
Α) ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΑΚΕΤΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ: Σκοπός του έργου είναι η προμήθεια απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού και λογισμικών για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Πληροφοριακού Κέντρου (Fusion Intelligence Center) στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής που θα δικτυώνει όλη τη ΔΑΑ με τις Υποδιευθύνσεις της, θα προσφέρει τη δυνατότητα της απευθείας επικοινωνίας, για την ανταλλαγή και επεξεργασία των συλλεγόμενων πληροφοριών, σε ένα κεντρικό σημείο-πληροφοριακό κόμβο (Intelligence hub) και της συνδυαστικής έρευνας τους με ήδη κατεχόμενες πληροφορίες, τα δεδομένα που τηρούνται στις κεντρικές βάσεις της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και πληροφορίες από ανοιχτές πηγές. Παράλληλα με τη λειτουργικότητα θα εξασφαλίζεται και η ασφάλεια των τηρούμενων δεδομένων και των διακινούμενων πληροφοριών. Τόσο οι κεντρικοί, όσο και οι περιφερειακοί χρήστες θα καταχωρούν τις συλλεγόμενες πληροφορίες σε ένα δίκτυο βάσεων που θα αποτελεί και την κεντρική πληροφοριακή «δεξαμενή» της ΔΑΑ. Το εν λόγω Σύστημα θα εφαρμόζει πρακτικές και εργαλεία big data analytics (όπως αναζήτηση ελεύθερου κειμένου, SearchFitters/Facets, QueryBuilder, Inspector κ.α.) που θα υποβοηθούν το έργο όλης της Διεύθυνσης στο κομμάτι της έρευνας και της διαχείρισης των υποθέσεων και της ροής εργασιών.Λογισμικό διερεύνησης ανοιχτών πηγών και διασύνδεσης πληροφοριών: Το Ειδικό Λογισμικό OSINT, WEBINT και Profiling το οποίο θα εγκατασταθεί και παραμετροποιηθεί θα έχει τις εξής δυνατότητες: α) Συλλογή πληροφοριών από Open Source δίκτυα και το Dark Web (Open Source Intelligence). β) Συλλογή πληροφοριών από όλα τα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook, Youtube, Insatgram κ.λπ.) και μετατροπή τους σε κατανοητά δεδομένα (intelligence insights). Δυνατότητα ανάκτησης αναρτήσεων με γεωγραφικές συντεταγμένες, εκτέλεση εντοπισμού στίγματος, παρακολούθησης εκδηλώσεων και κοινωνικών συνδέσεων (Profile Analytics) με δυνατότητες: Link Creation (Δημιουργία συνδέσμων), Target Connection (Συσχέτιση Στόχων) και Data Gathering (Συλλογή Πληροφοριών).
Β) ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ MESH: Η επέκταση του συστήματος MESH Network της Δ.Α.Α./Υ.Δ.Ν. αφορά την εγκατάσταση σταθερών πομποδεκτών στην περιοχή της Αττικής που μπορούν να συνεργάζονται με τους αντίστοιχους εποχούμενους ή άλλους που εγκαθίστανται τυχαία (ad hoc)ανάλογα την επιχειρησιακή ανάγκη με αποτέλεσμα να δημιουργούν ένα ιδιωτικό δίκτυο που επιτρέπει τη μεταφορά δεδομένων όπως π.χ. ροών εικόνας, ήχο, data. Επιπρόσθετα το δίκτυο αυτό θα λειτουργεί συνεργατικά με υφιστάμενους και νέους αισθητήρες μεταφοράς εικόνας, ειδικά λογισμικά διαχείρισης εικόνας, καταγραφικά ροών εικόνας και λοιπό υποστηρικτικό εξοπλισμό.Tο δίκτυο αυτό θα αυξήσει κατακόρυφα την επιχειρησιακή επάρκεια κ αυτονομία καθώς επιτρέπει την δράση του προσωπικού της Υπηρεσίας χωρίς να υπάρχει εξάρτηση από τους ιδιωτικούς παρόχους για την πραγματοποίηση τεχνικών επιχειρήσεων προς συλλογή πληροφοριών και ερευνών. Επιπρόσθετα η διευκόλυνση αυτή έγκειται και στο γεγονός ότι δύναται να
πραγματοποιούνται επιχειρήσεις σε σημεία ή περιοχές που δεν καλύπτονται από παρόχους με αποτέλεσμα να αυξάνει τα μακροπρόθεσμα οφέλη τόσο σε τακτικό όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.
Γ) ΣΥΣΤΗΜΑ DFRF: Το υποέργο αφορά την εγκατάσταση δεκτών σε σταθερά σημεία στην περιοχή της Αττικής και σε εποχούμενη διάταξη ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν ραδιογωνιομέτρηση και πομποδέκτες που μεταδίδουν θέση GPSμέσω RFή μέσω 4G/LTEή με συνδυασμό αυτών , έτσι ώστε να πραγματοποιείται ένα ολοκληρωμένο αυτοτελές δίκτυο με συσκευές γεωεντοπισμού που μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από την ύπαρξη υποστήριξης δικτύων GSM/LTE. Δ) ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΙΜΕΙ/ΙΜSI: Toσύστημα αυτό επιτρέπει την ανεύρεση αγνώστων αριθμών ΙΜΕΙ/IMSIπου χρησιμοποιούνται από μέλη των εγκληματικών οργανώσεων ώστε στη συνέχεια να μπορούν περαιτέρω να διερευνηθούν οι δραστηριότητες τους και να αποκαλυφθούν οι ταυτότητες τους. Ε) ΣΥΣΤΗΜΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ: Toυποέργο αυτό αφορά την ειδική διασκευή οχημάτων στα οποία εγκαθίσταται εξειδικευμένος εξοπλισμός μετάδοσης εικόνας είτε μέσω δικτύων 4G/LTE, είτε μέσω τεχνολογίας COFDMκαθώς επίσης και αισθητήρες μετάδοσης εικόνας. Όλος ο εξοπλισμός εγκαθίσταται με κεκαλυμμένο τρόπο ώστε τα οχήματα να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια ερευνών εγκληματικών οργανώσεων και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων.
ΣΤ) ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΩΝ ΤΕΡΜΑΤΙΚΩΝ: Το υποέργο αυτό αφορά την προμήθεια φορητών δορυφορικών τερματικών για την επικοινωνία του προσωπικού που επιχειρεί σε μικρές ομάδες σε περιοχές που δεν υπάρχει κάλυψη δικτύου. Με τις συσκευές αυτές θα πρέπει να υποστηρίζεται και ο γεωγραφικός εντοπισμός του προσωπικού που επιχειρεί ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορεί να σταλεί βοήθεια. Η χρήση δορυφορικών τερματικών βοηθάει στην επιχειρησιακή επάρκεια της συλλογής πληροφοριών καθώς επιτρέπει την πραγματοποίηση τεχνικών επιχειρήσεων σε ολο το γεωγραφικό μήκος και πλάτος της ελληνικής επικράτειας . Με αυτό τον τρόπο παύουν να προκύπτουν επιχειρησιακοί περιορισμοί στη συλλογή πληροφοριών κατά την πραγματοποίηση ερευνών εγκληματικών οργανώσεων
Ζ) ΣΚΥΛΟΙ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ με τους οποίους είναι κατάλληλη η έρευνα κρυπτών σε οχήματα, φορτηγά, εγκαταστάσεις.