Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη διερεύνηση υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και προμήθεια έξυπνων λογισμικών διαχείρισης καταγγελιών

Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη διερεύνηση υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και προμήθεια έξυπνων λογισμικών διαχείρισης καταγγελιών

Κωδικός Πράξης/MIS:

6017409

Ειδικός στόχος:

«Ανταλλαγή Πληροφοριών»

Σχετικοί δείκτες:

O.1.3 Αριθμός συστημάτων ΤΠΕ που δημιουργήθηκαν/προσαρμόστηκαν/συντηρήθηκαν

Δικαιούχος/οι:

Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας (Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας)

Προϋπολογισμός:

5355338

Κωδικός Δικαιούχου:

1011809

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

01/10/2024

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/12/2029

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η Δράση αποσκοπεί στην «Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη διερεύνηση υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και προμήθεια έξυπνων λογισμικών διαχείρισης καταγγελιών» για την ενίσχυση των δράσεων της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας (Δ.Ο.Α.), στην καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η εν λόγω Δράση θα συνδράμει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών ερευνών στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, όπως η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αγαθών, η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων παραγωγής λαθραίων – παράνομων προϊόντων, και θα ενισχύσει την αξιοποίηση διαθέσιμων δομών και αναλυτικών εργαλείων, για την επεξεργασία χρηματοοικονομικών δεδομένων. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση της εν λόγω Δράσης θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και γενικότερα στη θωράκιση της εσωτερικής ασφάλειας της Χώρας.

Αντικειμενικός σκοπός της Δράσης αποτελεί η αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) της Δ.Ο.Α. με την ενσωμάτωση αυτοματοποιημένων διαδικασιών στη διαχείριση των καταγγελιών, τη λειτουργική ενσωμάτωση των σταθμών εργασίας της Υ.Ο.Α.Β.Ε., την εγκατάσταση εξειδικευμένων λογισμικών για την επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, την ανάπτυξη διασυνδέσεων με τα πληροφοριακά συστήματα συνεργαζόμενων Φορέων και την εκπόνηση τεχνικών για την εξ’ αποστάσεως προσπέλαση του συστήματος από φορητές συσκευές.

Συγκεκριμένα:
• Με την προμήθεια και παραμετροποίηση σύγχρονων λογισμικών και υλικών θα αναπτυχθούν ειδικές δυνατότητες για την καταγραφή των καταγγελιών και την αυτοματοποιημένη προώθησή τους, τόσο στα Τμήματα της Δ.Ο.Α., όσο και στην Υ.Ο.Α.Β.Ε., κατά λόγο αρμοδιότητας. Επιπρόσθετα, με την ενσωμάτωση κατάλληλων κριτηρίων αξιολόγησης, που θα έχουν
δυνατότητα προσαρμογής στην κείμενη νομοθεσία, θα επιτευχθεί η ταχύτερη συσχέτιση και αξιολόγηση των ληφθέντων καταγγελιών. Παράλληλα με την ενοποίηση των υφιστάμενων βάσεων δεδομένων και των εφαρμογών που διαθέτει πρόσβαση η Δ.Ο.Α., θα καταστεί εφικτός ο αυτοματοποιημένος εμπλουτισμός των βασικών στοιχείων της καταγγελίας (πχ. στοιχεία ατόμου από Α.Φ.Μ., στοιχεία επιχείρησης από διεύθυνση, κ.λπ.).
• Με τη δημιουργία υποτομέα εργασίας, θα επιτευχθεί η ενσωμάτωση και η διασύνδεση των σταθμών εργασίας της Υ.Ο.Α.Β.Ε. στον υφιστάμενο Τομέα Εργασίας του Πληροφοριακού Συστήματος της Δ.Ο.Α., επιτυγχάνοντας την κεντρική διαχείριση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των λογισμικών εφαρμογών και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των υφιστάμενων
και των νεοαναπτυσσόμενων εφαρμογών, με αποτέλεσμα την ενίσχυση και βελτίωση της διαδικασίας διερεύνησης των υποθέσεων από τους χειριστές, καθόσον θα επιτευχθεί η ταυτόχρονη προσπέλαση, επεξεργασία και διαχείριση των δεδομένων οικονομικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, η εκ νέου προμήθεια του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (όπως
υπολογιστές, tablets) θα εξασφαλίσει την τεχνική συμβατότητα για τη λειτουργία του ενοποιημένου Τομέα Εργασίας Δ.Ο.Α. – Υ.Ο.Α.Β.Ε..
• Με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχονται από το Κέντρο Διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνδυασμό με τις διαθέσιμες προσβάσεις στα πληροφοριακά συστήματα «ΕΡΓΑΝΗ» και «ELENXIS» που διαθέτει η Δ.Ο.Α., θα πραγματοποιηθεί εκ νέου ανάπτυξη εφαρμογών για την πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα από
φορητές συσκευές τύπου tablet ή φορητούς υπολογιστές, πλήρως ενσωματωμένες – συμβατές με την υφιστάμενη υποδομή Smart Policing της Ελληνικής Αστυνομίας.
• Με τη διεξαγωγή εξειδικευμένων σεμιναρίων θα επιτευχθεί η εναρμόνιση και η επιμόρφωση του προσωπικού της Δ.Ο.Α., στη χρήση νέων τεχνικών και στην εκμετάλλευση σύγχρονων τεχνολογιών, κατά τη διερεύνηση υποθέσεων οικονομικού εγκλήματος.

Μέσω της εν λόγω Δράσης, θα υλοποιηθούν τα κάτωθι:
• Υποσύστημα Διαχείρισης Καταγγελιών
Το Υποσύστημα Διαχείρισης Καταγγελιών θα παρέχει μια ολοκληρωμένη λειτουργικότητα για την καταχώρηση, αξιολόγηση, συσχέτιση και διεκπεραίωση των καταγγελιών που λαμβάνει η Δ.Ο.Α.. Μέσω του υποσυστήματος θα παρέχεται, με επαρκώς αυτοματοποιημένα μέσα, η δυνατότητα καταγραφής των καταγγελιών που λαμβάνει η Υπηρεσία, κατά την 24ωρη λειτουργία
του αντίστοιχου τηλεφωνικού κέντρου και θα διαθέτει δυνατότητες για την ηλεκτρονική διακίνηση της ληφθείσας καταγγελίας, είτε σε περιπτώσεις διαβίβασης προς τους αρμόδιους ελεγκτικούς φορείς, είτε σε περιπτώσεις δημιουργίας διερευνώμενης, από αρμόδιο Τμήμα της Επισπεύδουσας Υπηρεσίας, υπόθεσης. Το Υποσύστημα Διαχείρισης Καταγγελιών θα διαθέτει τη δυνατότητα υλοποίησης και εφαρμογής ροών εργασίας που θα εξυπηρετούν τις διαδικασίες διεκπεραίωσης των καταγγελιών της Επισπεύδουσας Υπηρεσίας.
Επιπρόσθετα, θα διαθέτει τη δυνατότητα λειτουργίας αυτοματοποιημένου τηλεφωνικού κέντρου, με ενσωματωμένα τα απαιτούμενα υλικά και λογισμικά, το οποίο θα παρέχει οδηγίες στους πολίτες που καλούν τον πενταψήφιο αριθμό καταγγελιών για την υποβολή αυτών, με σκοπό την αποτελεσματικότερη συλλογή των απαιτούμενων πληροφοριών και παράλληλα θα συνδέεται μέσω διεπαφής με την κεντρική υποδομή του συστήματος παρέχοντας την αυτοματοποιημένη καταχώρηση των βασικών στοιχείων της καταγγελίας, μειώνοντας τον χρόνο απόκρισης του χειριστή του τηλεφωνικού κέντρου της Επισπεύδουσας Υπηρεσίας.
• Υποσύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων
Το Υποσύστημα Διαχείρισης Υποθέσεων θα παρέχει μια ολοκληρωμένη λειτουργικότητα για την καταχώρηση, συσχέτιση και διαχείρισης των υποθέσεων που διερευνά η Δ.Ο.Α.. Για κάθε υπόθεση θα υποστηρίζεται λειτουργικότητα σύνδεσης με τις οντότητες που την αφορούν. Το εν λόγω Υποσύστημα θα διαθέτει ειδικό λογισμικό ενιαίας αναζήτησης δεδομένων στο σύνολο των δυνατοτήτων του Πληροφοριακού Συστήματος της Υπηρεσίας. Το λογισμικό αναζητήσεων θα έχει τη δυνατότητα προσπέλασης αποτελεσμάτων αναζήτησης και από εφαρμογές τρίτων φορέων με την εκμετάλλευση των διατιθέμενων webservices του Κέντρου Διαλειτουργικότητας. Επιπρόσθετα, το Υποσύστημα θα διαθέτει ειδική εφαρμογή για χρήση των δυνατοτήτων του υποσυστήματος από συσκευές τύπου tablet, μέσω του ασφαλούς δικτύου κινητής τηλεφωνίας της Αναθέτουσας Υπηρεσίας.
• Λογισμικά Ανάλυσης και Οπτικοποίησης Δεδομένων – Αναβάθμιση Υφιστάμενης Υποδομής
Αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής λογισμικών ανάλυσης δεδομένων και προμήθεια επιπλέον αδειών χρήσης και προμήθεια λογισμικών για την επεξεργασία συναλλαγών που λαμβάνουν χώρα με κρυπτονομίσματα, χαρτογράφησης ηλεκτρονικών συναλλαγών και επεξεργασίας – οργάνωσης δεδομένων καταγραφής κατά τη διαδικασία νομίμων επισυνδέσεων.
• Αναβάθμιση της κεντρικής υποδομής του Πληροφοριακού Συστήματος Δ.Ο.Α.
Περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας υποδομής εικονικοποίησης, λήψης αντιγράφων ασφαλείας, την ενίσχυση της δικτυακής υποδομής του Π.Σ., την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών Τομέα Εργασίας του Π.Σ. της Υπηρεσίας, καθώς και την επέκταση των δυνατοτήτων του στους σταθμούς εργασίας της Υ.Ο.Α.Β.Ε..
• Ενίσχυση της κεντρικής διασύνδεσης του κύριου κέντρου δεδομένων με το περιφερειακό
Κατασκευή και λειτουργία νέας υποδομής διασύνδεσης μεταξύ Κύριου και Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων της Αναθέτουσας Υπηρεσίας, καθώς προμήθεια δικτυακού εξοπλισμού και συσκευών διασφάλισης του απορρήτου της επικοινωνίας.
• Προμήθεια περιφερειακού εξοπλισμού
Προμήθεια σταθμών εργασίας και φορητών συσκευών τύπου tablet, για την προσπέλαση των δυνατοτήτων του συστήματος και αναβάθμιση της υποδομής περιφερειακών συσκευών της Υ.Ο.Α.Β.Ε..

Παραδοτέα πράξης:

Υποέργο 1 «Ανάπτυξη συστήματος εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη διερεύνηση υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και προμήθεια έξυπνων λογισμικών διαχείρισης καταγγελιών»:

Παραδοτέα 1ης Φάσης «Ανάλυση απαιτήσεων – Εκπόνηση Μελέτης Εφαρμογής Υποέργου»
• Σχέδιο Διαχείρισης και Ποιότητας Έργου
• Καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης
• Μελέτη χώρων εγκατάστασης εξοπλισμού
• Ανάλυση Απαιτήσεων
• Μελέτη ανάπτυξης νέων εφαρμογών
• Επικαιροποίηση – βελτιστοποίηση της τεχνικής λύσης
• Έκθεση Τεκμηρίωσης Ασφαλείας (Μελέτη Ασφαλείας)
• Επικαιροποίηση Έκθεσης Εκτίμησης Αντικτύπου
• Σχέδιο Εκπαιδεύσεων
• Μελέτη Μετάπτωσης και Βελτιστοποίησης

Παραδοτέο 2ης Φάσης «Προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού & έτοιμου λογισμικού».
• Προμήθεια του προσφερόμενου εξοπλισμού από τον Ανάδοχο.
• Προμήθεια των λογισμικών εφαρμογών και συστημάτων.

Παραδοτέο 3ης Φάσης «Ανάπτυξη, έλεγχος (συμπεριλαμβανομένων ελέγχων ασφαλείας) και ολοκλήρωση εφαρμογών πληροφορικής και υποσυστημάτων – υλοποίηση περιβάλλοντος ανάπτυξης – δοκιμών».
• Εγκατάσταση και παραμετροποίηση του εξοπλισμού και λογισμικού των συστημάτων.
• Εγκατάσταση και παραμετροποίηση του δικτυακού εξοπλισμού.
• Παράδοση Σχεδίου Ασφαλείας (SecurityPlan).
• Παράδοση Εγχειριδίου με τις διαδικασίες ασφαλούς λειτουργίας (SecOps) για κάθε υποσύστημα (εξοπλισμό και λογισμικό) του Υποέργου.
• Έλεγχος αυτόνομης λειτουργίας του νέου εξοπλισμού σε επίπεδο μονάδας.
• Ενσωμάτωση υφιστάμενου εξοπλισμού στο νέο περιβάλλον – διασύνδεση νέου εξοπλισμού με υφιστάμενα συστήματα.
• Υλοποίηση περιβάλλοντος ανάπτυξης, περιβάλλοντος δοκιμών και περιβάλλοντος επιχειρησιακής λειτουργίας.
• Ανάπτυξη, έλεγχος και ολοκλήρωση εφαρμογών

Παραδοτέο 4ης Φάσης «Εκπαίδευση»
• Έκδοση πιστοποιητικών – βεβαιώσεων εκπαίδευσης χρηστών.
• Γνωμοδότηση Επιτυχούς Ολοκλήρωσης Εκπαίδευσης.

Παραδοτέο 5ης Φάσης «Πιλοτική λειτουργία»
• Τεκμηρίωση του Υποέργου
• Υποστήριξη και κατάρτιση των χρηστών και Διαχειριστών
• Τελικός έλεγχος του συστήματος και τελικές ρυθμίσεις για τη βελτίωση της επίδοσης (finetuning)
• Πλήρως ελεγμένες εφαρμογές πληροφορικής σε συνθήκες λειτουργίας που προσομοιώνουν τις πραγματικές (εκμετάλλευση πλήρους λειτουργικότητας από κοινότητα χρηστών, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα), έτοιμη/ες να μπει σε παραγωγική λειτουργία υπό συνθήκες Εγγυημένου Επιπέδου Υπηρεσιών.
• Τεύχος αποτελεσμάτων πλήρους λειτουργίας, με τεκμηριωμένη (συνοπτική) εισήγηση για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του συστήματος, προς έγκριση από Ε.Π.Π.Ε..

Υποέργο 2 «Ημερίδα Δημοσιότητας»:

Διοργάνωση Ημερίδας για την προβολή των επιτευγμάτων της Δράσης, συμπεριλαμβανομένων:
• ενεργειών οργάνωσης και προγραμματισμού,
• ενοικίασης κατάλληλου χώρου και
• εκπόνησης και χορήγησης προωθητικού υλικού.

Σκοπός και αναμενόμενα αποτελέσματα:

Η Δράση αποσκοπεί στην «Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στη διερεύνηση υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων και προμήθεια έξυπνων λογισμικών διαχείρισης καταγγελιών» για την ενίσχυση των δράσεων της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, στην καταπολέμηση του σοβαρού οργανωμένου εγκλήματος και ειδικότερα την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Η εν λόγω Δράση θα συνδράμει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών ερευνών στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, όπως η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αγαθών, η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων παραγωγής λαθραίων – παράνομων προϊόντων, και θα ενισχύσει την αξιοποίηση διαθέσιμων δομών και αναλυτικών εργαλείων, για την επεξεργασία χρηματοοικονομικών δεδομένων. Επιπρόσθετα, η υλοποίηση της εν λόγω Δράσης θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος και γενικότερα στη θωράκιση της εσωτερικής ασφάλειας της Χώρας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο