Ένταξη της Πράξης «Δράσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος»

Ένταξη της Πράξης «Δράσεις για την πρόληψη και την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος»

Κωδικός Πράξης/MIS:

6017478

Δικαιούχος/οι:

ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ/ΚΛΑΔΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗΣ - ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Προϋπολογισμός:

1500000 €

Κωδικός Δικαιούχου:

1011809

Ημερομηνία Έναρξης Πράξης:

18/10/2024

Ημερομηνία Λήξης Πράξης:

31/12/2029

Φυσικό αντικείμενο της πράξης:

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΙ.Δ.Η.Ε.) του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ιδρύθηκε και λειτουργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 31 του Π.Δ. 178/2014 «Οργάνωση Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας» (ΦΕΚ Α 281 / 31-12-2014) όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει. Υπάγεται απευθείας στον κ. Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και η εδαφική της αρμοδιότητα καλύπτει το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.
Η ΔΙ.Δ.Η.Ε. είναι η καθ’ ύλη αρμόδια Υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την διερεύνηση γνήσιων κυβερνοεγκλημάτων. Ιδίως στη συγκεκριμένη κατηγορία εμπίπτουν οι κυβερνοεπιθέσεις ενάντια σε πληροφοριακά συστήματα και υποδομές, οι πορνογραφικές παραστάσεις ανηλίκων, οι απάτες με υπολογιστή κ.α. Τα εν λόγω αδικήματα απαιτούν εξειδικευμένη ψηφιακή και τεχνική διερεύνηση, που ενδέχεται να περιλαμβάνει χρήση ειδικών λογισμικών και εργαλείων, κατάσχεση και εξέταση ψηφιακών πειστηρίων, διερεύνηση και κατάσχεση ψηφιακών πορτοφολιών (Digital Wallet Investigation and Seizure) ανάλυση σύνθετων δεδομένων μεγάλου όγκου (Big Data Analysis), διασυνοριακή συνεργασία (international police cooperation) και ροή δεδομένων (Data Flow) κλπ.
Η διερεύνηση κυβερνοεγκλημάτων συνιστά μια πολύπλοκη και απαιτητική διαδικασία που απαιτεί τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού και λογισμικού, καθώς αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο σε συχνότητα και πολυπλοκότητα, και οι Αστυνομικές Αρχές πρέπει να επικαιροποιούν την τεχνογνωσία τους αδιάλειπτα και να χρησιμοποιούν τεχνολογία αιχμής και τεχνικές κατάλληλες για την καταστολή αυτών.
Η δράση αυτή αφορά στην αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, περιλαμβανομένης της προμήθειας λογισμικού, υλικού εξοπλισμού και της εκπαίδευσης προσωπικού ώστε να καταστεί η ΔΙ.Δ.Η.Ε. περισσότερο αποτελεσματική στο έργο της, ήτοι την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος. Ειδικότερα, με την εν λόγω δράση θα επιτευχθεί η συνολική αναβάθμιση και επέκταση της υποδομής και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας, θα ενισχυθεί η δυνατότητα διερεύνησης εγκλημάτων στα οποία εμπλέκονται κρυπτονομίσματα, καθώς η δυνατότητα διασφάλισης και εξαγωγής ψηφιακών πειστηρίων και εγκληματολογικής ανάλυσης αυτών, η αναβάθμιση του τρόπου ανταπόκρισης και διαχείρισης των κλήσεων πολιτών προς το τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας μας.
Κατά το τρέχον έτος η υπάρχουσα δύναμη της ΔΙ.Δ.Η.Ε. ανέρχεται σε 137 εξειδικευμένα στελέχη, η οποία προβλέπεται τα επόμενα έτη να αυξηθεί παράλληλα με την αύξηση των υποθέσεων σοβαρού και οργανωμένου κυβερνοεγκλήματος. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι κατά το 2021 η ΔΙ.Δ.Η.Ε. χειρίστηκε 7.328υποθέσεις, αριθμός ο οποίος αυξήθηκε κατά 30% το 2022 σε 10.318 υποθέσεις. Λόγω των αυξημένων αναγκών ασφάλειας και της ιδιαιτερότητας των υποθέσεων, λαμβάνονται ειδικά μέτρα, το κυριότερο εκ των οποίων είναι ο φυσικός διαχωρισμός των σταθμών εργασίας του εσωτερικού δικτύου με τους σταθμούς εργασίας internet και η παράλληλη εργασία κάθε εξειδικευμένου ερευνητή σε δύο σταθμούς. Ως εκ τούτου είναι αυξημένες οι ανάγκες της ΔΙ.Δ.Η.Ε. για προμήθεια ικανού αριθμού νέων σταθμών εργασίας για αναβάθμιση των υφιστάμενων και επέκταση με νέους σταθμούς εργασίας.
Ειδικότερα το φυσικό αντικείμενο της πράξης βάσει των τρεχουσών αναγκών έχει διαμορφωθεί ως εξής:
Α) Εξοπλισμός: 989 τεμάχια
Β) Λογισμικά: 188 άδειες χρήσης
Γ) Εκπαιδεύσεις: 16
Δ) Εκπαιδευόμενοι: 77
Ε) Δύναμη ΔΙ.Δ.Η.Ε.: 137
ΣΤ) Θέσεις εργασίας: 95

Α) Σύμφωνα με το Υποέργο 1, η συνολική αναβάθμιση της υποδομής και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας, περιλαμβάνει την προμήθεια των απαραίτητων υλικών πόρων (hardware) που θα ενισχύσει την εν γένει δυνατότητα ανταπόκρισης της ΔΙ.Δ.Η.Ε. στις νέες προκλήσεις στο τομέα του οργανωμένου εγκλήματος στον κυβερνοχώρο και την αποτελεσματικότητα των εκπροσώπων της ως προς τον χειρισμό ποινικών υποθέσεων.
Ειδικότερα, θα επιτευχθεί αναβάθμιση του τρόπου ανταπόκρισης και διαχείρισης των κλήσεων πολιτών προς το τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας μας.
Με το άρθρο έκτο του Ν. 4411/2016, η ΔΙ.Δ.Η.Ε. ορίσθηκε ως σημείο επαφής της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εκπλήρωση των σκοπών του άρθρου 35 της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Έγκλημα στον Κυβερνοχώρο και του άρθρου 13 παρ. 1 της Οδηγίας 2013/40/ΕΕ για τις επιθέσεις κατά συστημάτων πληροφοριών. Επιπλέον, για την επικοινωνία των πολιτών με τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. και την Υ.Δ.Η.Ε.Β.Ε. χρησιμοποιείται ο αριθμός 11188. Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β ́ 2557 – 27.06.2019 έλαβε χώρα τροποποίηση της υπουργικής απόφασης Οικ. 26634/324/3-5-2007 «Εθνικό Σχέδιο Αριθμοδότησης των Υπηρεσιών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» και εντάχθηκε ο αριθμός 11188 στη λίστα με τους σύντομους κωδικούς που χρησιμοποιούνται ως αριθμοί κλήσης έκτακτης ανάγκης ως «Αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης για την επικοινωνία των πολιτών με το κέντρο διαχείρισης διαδικτυακού κινδύνου της Ελληνικής Αστυνομίας». Κατά το έτος 2023 στο τηλεφωνικό κέντρο της Υπηρεσίας μας εισήχθησαν 91.431 κλήσεις. Μέσω της εν λόγω δράσης, η ΔΙ.Δ.Η.Ε. θα αναβαθμίσει τον τεχνολογικό εξοπλισμό και θα αποκτήσει τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να ανταποκρίνεται στο διαρκώς αυξανόμενο αριθμό περιστατικών έκτακτης ανάγκης που λαμβάνουν χώρα στον κυβερνοχώρο και διαχειρίζεται το Κέντρο Cyberalert της ΔΙ.Δ.Η.Ε.

Β) Σύμφωνα με το Υποέργο 2, η δυνατότητα διερεύνησης εγκλημάτων στα οποία εμπλέκονται κρυπτονομίσματα θα ενισχυθεί σημαντικά μέσω της προμήθειας κατάλληλου λογισμικού ανάλυσης της ροής συναλλαγών, μεγάλου όγκου δεδομένων και συλλογής πληροφοριών από ανοιχτές καθώς και μέσω της παροχής σχετικών εκπαιδεύσεων σε σχετικά ζητήματα που απαιτούν υψηλό δείκτη εξειδίκευσης του προσωπικού που χειρίζεται τέτοιου είδους υποθέσεων.

Γ) Σύμφωνα με το Υποέργο 3, θα πραγματοποιηθεί προμήθεια κατάλληλου εγκληματολογικού εξοπλισμού (digitalforensics), ώστε να συμβαδίζουμε με τις ορισμένες από το Άρθρο 265 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, απαιτήσεις σχετικά με την κατάσχεση ψηφιακών δεδομένων, με σκοπό την ενίσχυση της δυνατότητας διασφάλισης και εξαγωγής ψηφιακών πειστηρίων και εγκληματολογικής ανάλυσης αυτών. Επιπλέον, μέσω της προμήθειας κατάλληλου λογισμικού που αφορά τη συλλογή πληροφοριών από ανοιχτές πηγές και την ανάλυση, συσχέτιση και οπτικοποίηση μεγάλου όγκου εγκληματολογικού ενδιαφέροντος δεδομένων, θα ενισχυθεί η δυνατότητα διερεύνησης σύνθετων υποθέσεων.

Δ) Τέλος, αναφορικά με τα Υποέργα 4-9, προγραμματίζεται η πραγματοποίηση ανάλογων εκπαιδεύσεων ώστε να επικαιροποιηθεί η γνώση και η βελτιστοποίηση των δεξιοτήτων των αστυνομικών της ΔΙ.Δ.Η.Ε. που χειρίζονται σοβαρές και πολύπλοκες ποινικές υποθέσεις. Αυτό αφορά τη χρήση προηγμένων τεχνικών, μεθόδων και πρακτικών σχετικά με τη διερεύνηση πολύπλοκων υποθέσεων κυβερνοεγκλημάτων, όπως επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, ransomware, computer frauds, child sexual abuse material, cryptocurrencies κλπ.

Παραδοτέα πράξης:

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΠΑΡΑΔΟΤΕΩΝ
ΥΠΟΕΡΓΟ 1 – ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ
Εξοπλισμός — 989 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΥΠΟΕΡΓΟ 2 και 3 – ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΩΝ
Λογισμικά άδειες χρήσης — 188 ΤΕΜΑΧΙΑ

ΥΠΟΕΡΓΟ 4 – 9 – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ
Εκπαιδεύσεις – 16

Εκπαιδευόμενοι — 77

(ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 95)

Μετάβαση στο περιεχόμενο